Her Sahne Bir Soru

 Sabah erkenden uyanmıştı Buse.



Dünya her gün usanmadan sahnenin perdelerini açıyordu insanlar ve diğer tüm canlılar için. Yatağını toplamış, kirli çamaşırları makineye atmış ve bir kahve yapıp oturmuştu koltuğuna öylece dışarıyı seyrediyordu. Olması gereken yerde olmadığını düşünüyordu. Eğer reddedilmeseydi seçmelerde şu an bambaşka şeyler yapıyor olacaktı. Zihni oldukça hareketliydi. Vazgeçebiliyor olmak, payına düşene razı olabilmek. Hayat insana perdeyi açmasıyla birlikte sorular sormaya başlar: Şimdi ne yapacaksın?” gibi. Son bir kaç senedir belirlediği hedeflerde bazılarına yaklaşıyor fakat seçmelerde red alıyordu Buse.

“Daha önce nerede yaşadım benzer durumu? Durum neydi?  Hissiyatım, tepkim neydi?” sorularını yöneltti kendine. Aslında daha iyiye yaklaşmak için tam da olması gereken yerdeydi. Her sabah ve akşam yürüyüş yapma planlaması yapmıştı fakat disipline olamamıştı Buse. Hareketi seven birisiydi oldu olası. Ortaokul döneminde voleybol okul takımı seçmelerine girmiş ve takıma alınmıştı. Antremanlara katılıyor sonrasında hayaller kuruyordu fakat hayat buseden daha iyi bir kondisyon bekliyordu. Sadece antrenman yetmiyor beslenmesine de dikkat etmesi gerekiyordu. Fakat Buse o zamanlar değil 35 yıl sonra görebiliyordu bunu. Okullar arası yapılacak olan maç kadrosuna alınmamıştı. Birkaç gün ağlamış sonrasında voleyboldan vazgeçmişti. Sahne seneler sonra yeniden kurulmuş gibiydi. 

Olaylar, oyuncular, aksesuarlar farklı fakat hissiyatta sorulan soruda aynıydı: “Şimdi ne yapacaksın Buse? Vazgeçebilir ol fakat vazgeçme. Doğru ve yanlış verdiğin tepkileri ayrıştır, doğrularını daha da iyileştirmek için cebine koy ve devam et. Sahnenin sahibi sen değilsin bu sahnedeki oyunculardan sadece birisisin. Rolünün sorumluluğunu üstlen, bedeline razı ol ve bulunduğun sahnenin sahibine yönetmenine sunumunu yapmaya devam et. Yorulduysan yavaşla yürürken fakat adım atmaktan vazgeçme hakkını vermeye çaba göstermeye devam et. Bazı yollardan tek başına geçmek gerekir. Sahnenin gerçek sahibi kimsenin hakkını yemez fazlasıyla ikramıyla verir merak etme diye geçirdi içinden. Şu anda evindeyse buradan başlayacaktı. Uzun süredir ihmal ettiği evinin hakkını vererek. Sonrası diğer sahnelere sıra gelecekti.”

Buse bunları düşünürken aslında hayatta her sahnenin bir soru oldunu fark etmişti. İşin özü sahnenin hakkını verip soruyu doğru cevaplamakti. Tek önemli şey ise aslında her sahnenin bir tek sahibinin olduğunu  idrak etmekti. O yüzden insan sadece yaptıklarına ve yapamadıklarına odaklanip daha iyi sahneleri hakketmeye çalışmalıydi.

 


     &

 Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla çocuğuyla nasıl daha iyi bir ilişki kurabilir, eşiyle nasıl mutlu olabilir, patronuyla iş arkadaşıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabiliri öğrenir.


"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, 

En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 

Aynadaki kişi...

Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 

Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Konu her neyse orada harekete devam etmek, durmamak😊🌸 Emeğinize sağlık🍀

    YanıtlaSil
  2. Sonucun istediğimiz gibi olmasına o kadar takıyoruz ki sanki dünyanın sonu gelmiş gibi tepkilerimiz oluyor...
    Sebeplere odaklanıp sonucu hiç beklememek en güzeli sanırım...

    YanıtlaSil
  3. Hangi sahnedeyim? Kendimin mi, yoksa başkasının sahnesinde miyim?

    YanıtlaSil
  4. Her sahnenin sahibi olanı ikna ettiğinde insan sınavını verir

    YanıtlaSil
  5. Hayatta birden durup, geçmişe bakıp o olmasaydı şöyle olurduları hepimiz içimiz cız ederek yaşıyoruz. Böyel zamanlarda bir durup,sakinleşip,suyla temas edip,derin nefes alıp tekrardan üretime başlayınca sanki geçmiş orda bi yerde kendiliğinden onarılmaya başlıyor. Geçmişi de geleceği de onaran biri var çünkü.

    YanıtlaSil
  6. Her sahnenin farkında olup hakkını verebilmek dileğiyle... Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize sağlık, sahnesinde vazgecmeyenlerden olalım umarım.

    YanıtlaSil
  8. Sahnenin sahibi gibi davranmadığımızda, gerçeği görüp rolümüze payımıza düşene razı olup üzerimize düşeni yaptığımıza ne de güzel akıyor aslında hayat.

    YanıtlaSil
  9. Dilerim hayatımızdaki her sahnenin hakkını verebiliriz..Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Bedeline razı ol, sahnenin asıl sahibine yönetmenine sunumunu yapmaya devam et! Çok anlamlı cümleler, insanı harekete geçirecek doğru duruş için ;)

    YanıtlaSil
  11. Hayat bir sahne ve insan rolünü diğer insanlara göre oynuyor. Oysa ki tek rolümüz var ve her an hatırlamamız gereken...

    YanıtlaSil
  12. Sahnemizin hakkını verebilmek dileğiyle... Allah razı olsun... Emeğinize sağlık 🌼

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  14. İnsan neyi neden yaşadığına bakıip soruyu nasıl cevaplayacagini anlar. Sahnede doğru cevaplar vemek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  15. Sahnenin hakkını verip, soruyu cevaplamak... Ne kadar kilit bir cümle. Anlayabilmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  16. Buse karar verdiklerini yaparsa hayattan daha çok keyif alacak :)

    YanıtlaSil
  17. Bu hikayede kendimi gördüm 👀

    YanıtlaSil
  18. Ve bu sahnede bir süreliğine varız… Bunu bilerek yaşamak eminim daha doğru seçimler yaptıracaktır🍃

    YanıtlaSil
  19. Öyle iyi geldi ki bu yazıyı okumak…
    “Sahnenin asıl sahibi hakkı verendir” ✨
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  20. Hayatta değişen sahnelerimizde sahnenin hakkını vermek, farklı sahnelerde hep aynı rolü oynamak yerine kendi rolümüze konsantre olmak ne kadar kıymetli...

    YanıtlaSil
  21. Sahnenin hakkını vermek yarım kalmışlıkları da yok ediyor. Yoksa insanın aklı hep diğer rolde kalıyor. Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  22. Her sahnede tek bir izleyici seyrederken seni verebildiğin ve veremediğin doğru tepkilerin toplamı insanın hayatını design eden…

    YanıtlaSil
  23. Her sahnenin hakkını verebilmek dileğiyle... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder