Hayriye işten gelmiş koştura koştura yemek hazırlamaya başlamıştı. Kızından da yardım etmesini istemişti. Kızının masa düzeni ile detay detay uğraştığını görünce tutamadı kendini ve çıkıştı kızına:
“Kızım ne gerek var o kadar süse püse. Ben zar zor size yiyecek bir şeyler hazırlıyorum zaten sende bir işin ucundan tutacağına işin eğlencesindesin…”
Hayriye’ ye göre yapılması gereken bir sürü iş vardı ve o işlerin hepsinin bir düzen içinde olması gerekiyordu. Eğer o iş yapılması gerektiği gibi yapılmışsa üzerine süse, püse, eğlenceye ne gerek vardı. Zaman kaybı, para israfıydı bunlar. “Anaokulunda sürekli kes-yapıştır, boyama etkinliği yapınca çocuk hayatı bundan ibaret zannetmeye başladı.” diyordu kızı için.
Hayriye hayatı hep bir düzen içinde yaşayan bir insandı. Her şeyin kuralı vardı. Sabah kalkışından akşam yatışına kadar bir plan ve düzen içinde yaşamaya çalışıyordu. Böyle olmaya hayat onu biraz da zorlamıştı. Çünkü çalışma hayatı, evlilik, çocuklar, evin büyük ablası olma gibi birçok sorumluluğu vardı. Bunların hepsine yetişebilmek için düzenli ve kurallı olmak zorunda kalmıştı biraz da ama bu durumdan hiç de şikayet etmiyordu. Aksine her şeyin kontrolünde olması hoşuna gidiyordu. Gece yastığa kafasını koyduğunda günün muhasebesini yapıyordu:
-Bulaşıklar toplandı mı? Evet
-Çamaşırlar makineden çıkarılıp serildi mi?
-Evet
- Çocuklar ödevini bitirdi mi?
-Evet.
-Annemler iyilermiş, akşam telefonda konuştuk.
- Yarın için çocukların beslenmesi hazır mı?
-Evet.
- Yarın giyeceğimiz kıyafetler ütülendi mi?
-Evet
Liste böyle uzayıp gidiyordu.. Yapılması gerekenler yapılmışsa derin bir ohh çekip uykuya dalıyordu.
Hayriye için hayat böyle düzen içinde giderken Hayriye’nin etrafındakiler için hayat pek de o kadar kolay değildi. Sürekli komutlar veren, yapılması gerekenleri hatırlatan, yapılmamışsa kızan, cezalandıran, küsen bir eş, bir anne, bir çocuk, bir arkadaş vardı etraflarında. Kimse bir gardiyan gibi tepesinde durup sürekli yapması gereken işleri hatırlatan biriyle yaşamak istemezdi. Çevresindeki insanların bu memnuniyetsizliği Hayriye’yi çok yıpratıyordu. “Ben kendimi onlar için bu kadar tüketirken onların gözünde yaptıklarımın hiç kıymeti yok, hiç değer bilmiyorlar.” diye hayıflanıyordu. “İnsanoğlu gerçekten çok nankör, annen de olsa, çocuğunda olsa memnun edemiyorsun işte!” diyordu bir filozof edasıyla.
Bir gün büyükannesini ziyarete gitmişti. Büyükannesi gücü yettiği kadarıyla evini temizlemiş ve sonrasında koltuk örtülerini bir leğene koymuş ve elinde yıkıyordu. Onun o hasta ve yaşlı haliyle evi temizlemeye çalışmasına çok kızıyordu. Temizlikle yorulduğu yetmiyormuş gibi bir de sanki yeni gelinmiş gibi o dantelleri ütülüyor, nakışlı örtüleri makinede yıpranmasın diye geceden suya bastırıyor sonra da elinde yıkıyordu. Ne gerek vardı ki bunlara. “Evin temizse, yiyecek yemeğin varsa ve sağlıklıysan neden daha fazlası için uğraşıyorsun ki!” diye kızdı büyükannesine. Büyükannesi “Gel yavrum otur şöyle yamacıma da senle azcık sohbet edelim.” dedi.
“Bak benim güzel Hayriye’m, kınalı kuzum. Tabi ki evim temizse, yiyecek ekmeğim varsa ve sağlığım da yerindeyse başka bir şey istemem. Ama insan bunları aynı zamanda güzel de görmek istiyor. Evim temiz ama güzel de görmek istiyorum. O danteller nakışlar beni mutluediyor. Hayatımın süsü onlar benim. Yemeğim var, evet ama insan güzel güzel yemek istiyor. Masa örtüsü olsun, tabağı boyalı olsun istiyor. Bak RABbime nasıl yaratmış. O da bize ihtiyacımız olan her şeyi vermiş ama güzelinden vermiş. Alsınlar şu meyveyi de yesinler, karınları doysun dememiş. Ona güzel güzel tatlar, çeşit çeşit renkler, türlü türlü şekiller, rayihalı rayihalı kokular vermiş. Sana ev diye koca dünyayı vermiş ama düz bir mekan yapmamış. İçini de çeşit çeşit döşemiş. Farklı renkte, boyda, özellikte ağaçlar vermiş, çiçekler vermiş, türlü türlü hayvanlar vermiş. Kimisini yersin, kimisini dinlersin, kimisini izlersin. İnsanı da yaratmış türlü türlü. Kimi sarı, kimi siyah, kimi kızıl. Kimi konuşkan, kimi sus pus, kimi boyanmayı seviyor kimi rahatını… Yani RABbim bunları böyle yaptıysa sana da doğru olanı yap ama güzelinden yap demek istiyor benim doğrucu kuzum. Tamam evini temizle ama süsle de aynı zamanda. Kocanın, çocuğunun, gelenin içi açılsın. Yemeğini yapmak iyi ama sofran da güzel olsun. Doğru işler yapıyorsun tamam ama sözün de güzel olsun, sen de güzel ol, bakımlı ol, yumuşak ol güzel kızım benim…”
Büyükannesinin bu konuşması ve nasihatleri tokat gibi çarpmıştı Hayriye’ ye. Şimdi kızının ve çevresindekilerin davranışlarını anlamaya başlamıştı. Onlarda yapılanların doğru olmasının yanında güzel olmasını seviyor ve istiyorlardı. Aslında tüm insanlar böyleydi. Herkes doğru olanı istiyor ama güzel olanın peşinden koşuyordu.
O halde kolları sıvamanın zamanı gelmişti. Kendini, evini, konuşmasını, bakışını, gülüşünü güzelleştirecekti. Mutlu bir hayatın sırrının doğruyu güzel yapmaktan geçtiğini anlamıştı Hayriye. İlişkide olduğu insanların gerçekten iyiliğini istiyorsa onlar için yaptıklarını güzel bir şekilde sunacaktı onlara. Artık biliyordu ki kendi güzelleştikçe hayatta kendi ile birlikte güzelleşecekti ve o kendini görünce “Eyvah yine bir şey söyleyecek!” korkusuyla yanından kaçan eşi, çocuğu, arkadaşı artık onun peşinden koşacaktı. Çünkü herkes doğruyu ister ama güzelin peşinden koşar.
&
Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla çocuğuyla nasıl daha iyi bir ilişki kurabilir, eşiyle nasıl mutlu olabilir, patronuyla iş arkadaşıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabiliri öğrenir.
Güzel kelimesinin ne kadar güzel bir söylenişi olduğunu farkettim... Yine doğru derken de bastırarak ve ahenkli söyleniyor. Sadece kelimeleri yaratmakla kalmamış bir de ahenk ve uyum da katmış... Hayatımızı doğru yaşamakla kalmayıp bizler de güzel dokunuşlar yapabiliriz sanırım... Biraz keyiften ne zarar gelir🌸🙂
Allah her şeyi faydalı ve cok güzel yartmışken insan bazen buna dikkat etmeyebiliyor. Ya hep güzelin peşinden koşup faydadan uzaklaşabiliyor. Yada sadece faydayı gözetip guzel olmasi ile ilgilenmeyebiliyor. Oysa insan ne zaman yaratıcının stilini benimsedigınde ilişkilerinde daha başarılı olabiliyor. O yüzden Farkındalık oluşturan bir yazı olmus. Kaleminize sağlık 🪻🌼
Hayriye hayattan kendi de keyif almaya başladıkça, o yemek sofrasında iki tatlı şaka yapmaya meylettikçe, kendi de yuvası da şenlenecektir. Elinize sağlık 💐
Ne mutlu ki faydalı bir şeyi güzel yapmanın ne denli kıymetli olduğunu görüyoruz. Bunu yaradan böyle yaratmış çünkü. Ve sizde buna çok güzel değişmişsiniz. Kaleminize sağlık 🌸🤗
Kimse bir gardiyan gibi tepesinde durup sürekli yapması gereken işleri hatırlatan biriyle yaşamak istemezdi. :) gerçekten öyle büyük büyük her yere yazılmalı :D hayriye babamın ikizi filan sanırım:D
Kimse bir gardiyan gibi tepesinde durup sürekli yapması gereken işleri hatırlatan biriyle yaşamak istemezdi. Valla ben de istemem 😬 Doğruyu güzel ekleyerek yapmak çok marifet istiyor İNŞALLAH yapabilenlerden oluruz. Emeğinize sağlık🌸
İnsanın ilk istediği şey fayda. Yaptığım her davranış faydalı olacak, kullandığım her eşya fayda verecek. İkinci adımda bu faydaya keyif Haz eklemek gerekir. O eşya güzel olmalı güzelleştirmeli. O koltuk önce oturulabilir olacak fayda verecek sonra o koltuk rengi ile deseni ile modeliyle keyif verecek. Türkünün dediği gibi: Dünya neye yarardı ki güzeli olmasaydı.
güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık, rabbimiz; bakara suresinde, ayetlerde iyiliği (yani doğru eylemi) yaparken nasıl (güzelce) yapılması gerektiğini de detaylarıyla anlatıyor:
2 6 2 Allah yolunda mallarını harcayan ve sonra iyiliklerini başa kakıp [muhtaç kişinin duygularını] inciterek [bu] harcamalarının değerini düşürmeyenler mükâfaatlarını Rableri katında bulacaklar; onlar için artık ne korku vardır, ne de üzüntü.
2 6 3 Gönül alıcı bir söz ve başkasının eksiğini gizlemek, peşinden incitmenin geldiği bir yardımdan daha hayırlıdır; ve Allah Kendine yeterlidir, tahammül (hilm) Sahibidir.
2 6 4 Siz ey imana ermiş olanlar! Servetini gösteriş ve övgü için harcayan, Allah'a ve Ahiret Günü'ne inanmayan kişinin yaptığı gibi, iyiliğinizi başa kakarak ve [muhtaç kimsenin duygularını] inciterek yardımlarınızı değersiz hale sokmayın: Onun hali, üzerinde [biraz] toprak bulunan yumuşak bir kayanın hali gibidir, bir sağanak vurunca onu sert ve çıplak bırakıverir. Bu gibilerin, yaptıkları [hayırlı] işlerinden hiçbir kazançları olmaz: zira Allah, hakikati reddeden bir toplumu hidayete erdirmez.
2 6 7 Siz ey imana ermiş olanlar! Kazandığınız güzel şeylerden ve topraktan sizin için bitirdiğimiz [ürünler]den başkaları için harcayın; ama harcamak için, size verildiğinde küçümser şekilde bakışlarınızı çevirmeden kabul etmeyeceğiniz bayağı şeyleri seçmeyin. Ve bilin ki Allah kendine yeterlidir, her zaman övgüye layık olandır.
2 7 1 Yardımları açıktan yapmanız güzeldir; ama muhtaca gizlice vermeniz sizin için daha hayırlı olur ve günahlarınızın bir kısmını bağışlatır. Allah yaptığınız her şeyden haberdardır."
O dantelleri özenle yıkayıp örten babaanneden her eve lazım sanırım 😍Elinize sağlık
YanıtlaSilDoğruyu güzel yapmak😊🌸 Emeğinize sağlık ne güzel anlatmışsınız🌸
YanıtlaSilNe kadar samimi bir yazı olmuş elinize sağlık 💐 gerçekten insanın faydayı estetik yapması gerekiyor 🍉🍒🌸
YanıtlaSilDoğru güzelleşince her şey güzelleşir 😊 Kaleminize sağlık hocam 🌸
YanıtlaSilNe kadar güzel anlatmis
YanıtlaSil... Doğruyu herkes ister ama güzelin peşinden koşar. Aslında önemli olan doğruyu güzel yapmakta. Emeğinize sağlık....
Doğruyu güzel yapanlardan olmak dileğiyle... Emeğinize kaleminize sağlık. 🌸
YanıtlaSilGüzel kelimesinin ne kadar güzel bir söylenişi olduğunu farkettim...
YanıtlaSilYine doğru derken de bastırarak ve ahenkli söyleniyor.
Sadece kelimeleri yaratmakla kalmamış bir de ahenk ve uyum da katmış... Hayatımızı doğru yaşamakla kalmayıp bizler de güzel dokunuşlar yapabiliriz sanırım... Biraz keyiften ne zarar gelir🌸🙂
Doğruyu güzel yapıp iyilerden olabilmek dileğiyle. Emeğinize sağlık 🌱
YanıtlaSilNe güzel içten bir yazı olmuş kaleminize sağlık… Sol loplulara sağ lopla olmayı özendiren bir yazı…
YanıtlaSilMutlu bir hayatın sırrı doğruyu güzel yapmak.. ne kadar doğru bir sır :) emeğinize sağlık..
YanıtlaSilNe de güzel kaleme alınmış 💫 Hayat yine birileriyle mesajını göndermiş ve kişinin toparlanmasına sebebiyet vermiş🪷 Emeklerinize sağlık 💫
YanıtlaSilNe güzel bir farkındalık yazısı olmuş, insanın iliskilerini güzelleştirmesi için bir reçete gibi;)
YanıtlaSilEmeğinize sağlık... Doğrucu Davut olmaktan çıkıp doğruyu güzel yapanlardan olmak nasip olsun...
YanıtlaSilKaleminize sağlık:)
YanıtlaSilAllah her şeyi faydalı ve cok güzel yartmışken insan bazen buna dikkat etmeyebiliyor. Ya hep güzelin peşinden koşup faydadan uzaklaşabiliyor. Yada sadece faydayı gözetip guzel olmasi ile ilgilenmeyebiliyor. Oysa insan ne zaman yaratıcının stilini benimsedigınde ilişkilerinde daha başarılı olabiliyor. O yüzden
YanıtlaSilFarkındalık oluşturan bir yazı olmus. Kaleminize sağlık 🪻🌼
kaleminize sağlık 🙏
YanıtlaSilçok güzel anlatıldı ellerinize sağlık👌
YanıtlaSilHayriye hayattan kendi de keyif almaya başladıkça, o yemek sofrasında iki tatlı şaka yapmaya meylettikçe, kendi de yuvası da şenlenecektir. Elinize sağlık 💐
YanıtlaSilÇok anlamlı ellerinize sağlık💐
YanıtlaSil"Herkes doğruyu ister ama güzelin peşinden koşar." Hem doğruyu hemde güzeli yapabilenlerden olabiliriz, İNŞALLAH... Kaleminize sağlık...
YanıtlaSildoğruyu güzel yapmak iyiliğin ölçüsü...İnsan hayatta iyiye varmak ister ama bunun sırrını çözemez..Sırrı açığa çıkardığınız için teşekkürler
YanıtlaSilNe mutlu ki faydalı bir şeyi güzel yapmanın ne denli kıymetli olduğunu görüyoruz. Bunu yaradan böyle yaratmış çünkü. Ve sizde buna çok güzel değişmişsiniz. Kaleminize sağlık 🌸🤗
YanıtlaSilKimse bir gardiyan gibi tepesinde durup sürekli yapması gereken işleri hatırlatan biriyle yaşamak istemezdi. :) gerçekten öyle büyük büyük her yere yazılmalı :D hayriye babamın ikizi filan sanırım:D
YanıtlaSilKimse bir gardiyan gibi tepesinde durup sürekli yapması gereken işleri hatırlatan biriyle yaşamak istemezdi.
YanıtlaSilValla ben de istemem 😬 Doğruyu güzel ekleyerek yapmak çok marifet istiyor İNŞALLAH yapabilenlerden oluruz. Emeğinize sağlık🌸
Emeğinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş.
YanıtlaSilSeksenyedi yaşındaki annem olmazsa olmazıdır kaneviçe işli yatak örtüsü😊
YanıtlaSilBu yazıdan sonra evi güzelleştirmek için hala çabasına hayran kaldım...
Doğruyu yapmak çok önemli ama o doğruyu diğer doğrulardan kaliteli hale getiren şey güzel yapmak😇 ne güzel bir detay oldu… Ellerinize sağlık
YanıtlaSilİnsanın ilk istediği şey fayda. Yaptığım her davranış faydalı olacak, kullandığım her eşya fayda verecek. İkinci adımda bu faydaya keyif Haz eklemek gerekir. O eşya güzel olmalı güzelleştirmeli. O koltuk önce oturulabilir olacak fayda verecek sonra o koltuk rengi ile deseni ile modeliyle keyif verecek. Türkünün dediği gibi: Dünya neye yarardı ki güzeli olmasaydı.
YanıtlaSilZorunlu ders olarak verilseydi keşke :) çok kıymetli bir bilgi, ulaştırandan Allah razı olsun
YanıtlaSilDoğruyu güzel yapmak. Ne kadar da güzel anlattınız elinize kaleminize sağlık.💐 o büyükanne herkezin evinde olmalı😍
YanıtlaSildoğruyu yapmak farz, doğruyu güzel yapmak nafile diye düşünmüştüm geçenlerde.. onun üzerine güzel geldi.. kaleminize sağlık..
YanıtlaSilgüzel bir yazı olmuş, elinize sağlık,
YanıtlaSilrabbimiz; bakara suresinde, ayetlerde iyiliği (yani doğru eylemi) yaparken nasıl (güzelce) yapılması gerektiğini de detaylarıyla anlatıyor:
2 6 2 Allah yolunda mallarını harcayan ve sonra iyiliklerini başa kakıp [muhtaç kişinin duygularını] inciterek [bu] harcamalarının değerini düşürmeyenler mükâfaatlarını Rableri katında bulacaklar;
onlar için artık ne korku vardır, ne de üzüntü.
2 6 3 Gönül alıcı bir söz ve başkasının eksiğini gizlemek, peşinden incitmenin geldiği bir yardımdan
daha hayırlıdır; ve Allah Kendine yeterlidir, tahammül (hilm) Sahibidir.
2 6 4 Siz ey imana ermiş olanlar! Servetini gösteriş ve övgü için harcayan, Allah'a ve Ahiret Günü'ne inanmayan kişinin yaptığı gibi, iyiliğinizi başa kakarak ve [muhtaç kimsenin duygularını] inciterek
yardımlarınızı değersiz hale sokmayın: Onun hali, üzerinde [biraz] toprak bulunan yumuşak bir kayanın hali gibidir, bir sağanak vurunca onu sert ve çıplak bırakıverir. Bu gibilerin, yaptıkları [hayırlı] işlerinden hiçbir kazançları olmaz: zira Allah, hakikati reddeden bir toplumu hidayete erdirmez.
2 6 7 Siz ey imana ermiş olanlar! Kazandığınız güzel şeylerden ve topraktan sizin için bitirdiğimiz [ürünler]den başkaları için harcayın; ama harcamak için, size verildiğinde küçümser şekilde bakışlarınızı çevirmeden kabul etmeyeceğiniz bayağı şeyleri seçmeyin. Ve bilin ki Allah kendine yeterlidir, her zaman övgüye layık olandır.
2 7 1 Yardımları açıktan yapmanız güzeldir; ama muhtaca gizlice vermeniz sizin için daha hayırlı olur ve günahlarınızın bir kısmını bağışlatır. Allah yaptığınız her şeyden haberdardır."
Fayda verirken haz da verebiliyor olmak… Hayatı keyifli hale getiren, insanı sevilesi yapan…Tüm solların ihtiyacı☺️
YanıtlaSilkaleminize sağlık. Doğruyu güzel yapmak RABBimizin stilini uygulamak...
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı olmuş beni en çok etkileyen kısmı doğadan verilen ornekler meyvesi doğası aynen öyle emeğinize sağlık
YanıtlaSilemeginize sağlık.çok guzel bir yazı olmuş
YanıtlaSil