Hayaller Nasıl Gerçek Olur?

İçinden hiçbir şey yapmak gelmiyordu Zeynep’in. Günler var ki dışarıya adım atmamıştı. Evde de hiçbir şey yapmak istemiyordu. Yatağını bile toplamadan salonda bilgisayarın karşısına geçti. Ekonomi haberleri arasında geziniyordu. İşi bıraksa da ekonomi haberlerini bırakamamıştı.

Emekli olalı henüz 2 yıl olmuştu. Hayatı tek düze geçiyordu. Oysa neler hayal etmişti çalışırken. Çalışırken hiç zaman ayıramadığı hayallerinin peşinden gidecekti.

          

El yapımı şekersiz reçeller yapacak ve internetten satacaktı. Haftada en az 1 gün huzur evilerini ziyaret edip artık kimsenin dönüp bakmadığı yaşlılar ile zaman geçirecekti. Onlarla resim yapıp şarkılar söyleyecekti. Mahallenin çocuklarını toplayıp onlara matematiik dersi verecekti. Matematiği çok iyiydi. Zaten üniversiteye de bu yeteneği sayesinde girmişti.

Ancak şimdilik yaptıklarının çalışırken yaptıklarından pek bir farkı yoktu. Yine kalkınca evle ilgilenmiyor direk bilgisayarının karşına geçiyordu. Tek fark artık ofise gitmiyor ve kimse bundan dolayı ona para vermiyordu. Alışkanlıkla yapıveriyordu daha önce ne yapıyorduysa. Hayalleri ise sadece düşüncelerinde kalıyordu.

Bunları düşündükçe üzerinde oturan filin daha da ağırlaştığını hissetti. Neredeyse evcil hayvanı olmuştu. Oysa çalışırken kafası çok netti yapacakları ile ilgili. Şimdi başlayamıyordu bile. ”Bu böyle olmayacak en azından dışarı çıkmalısın.” dedi ve kendini dışarı attı. Bir iki sokak yürüdükten sonra sıkılıp eve dönmeye karar verdi. Yolun başında Ali ile karşılaştı. Çocukluk arkadaşıydı Ali. Kısa bir nasılsın sohbeti sonrası Ali heyecanla yeni uğraşını anlattı. Ali matematik öğretmeniydi. O da 4 sene önce emekli olmuştu. Onu bildi bileli hep balkonunda bir şeyler yetiştirirdi. Yetiştirdiklerini de arkadaşları ile paylaşırdı. 
                                                                                                                     


Çalışırken küçük bir arsa almış ve hafta sonları ve hafta içi vakit buldukça tarlasında çalışmış. Şimdi çıkan ürünleri ’Tarladan sofraya’ isimli internet sitesinde satıyormuş. İkinci tarlasını da bu ay alıyormuş. Butik bir otelle anlaşmış. Bir tarlanın ürününü direkt otele gidecekmiş. Diğer müşterilerine ikinci tarlanın ürünlerini verecekmiş. Ali anlattıkça anlatıyor konuşurken gözlerinin içi parlıyordu. Domateslerden, salatalıklardan sanki kendi çocuğuymuş gibi bahsediyordu. Zeynep onu dinlerken ”Ali’yi hiç böyle görmemiştim  ne kadar da keyif alıyor.” diye düşünüyordu.
Kafasında arkadaşının keyifli haline biraz imrenerek ve biraz da kendine hayıflanarak eve döndü. ”Eh, tabi!” dedi; hayatın boyunca kaç reçel yaptın da reçel yapıp satma hayalleri kuruyorsun. Sanki kafasına bir saksı düşmüş de  tüm düşünceleri berraklaşmıştı. ”Rol verilmez, rol kapılır kızım. Bunun için önce çalışmak lazım, çok çalışmak lazım. Adama bak işte yıllardır bu işle uğraşıyordu, tabi ki bu kadar keyif alır. Eh, öyleyse öyle hemen pıt diye olmaz! Yarından tezi yok çalışmaya başlıyorsun.”






Kendine bir çalışma planı hazırladı. Şimdi tüm gücüyle saldırma zamanıydı. İşteki planlama yeteneği burada işine yaramıştı. Kaç reçel yapacak? Her gün kaç saatini buna ayıracak? Ürettiklerini kimlerle paylaşacak? Bunun için ne kadar bir bütçe lazım? İçine dolan enerji için Ali’ye dua etti. Üzerindeki ölü toprağını atabilmesi için kendisine ilham olmuştu.

    &

 Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla çocuğuyla nasıl daha iyi bir ilişki kurabilir, eşiyle nasıl mutlu olabilir, patronuyla iş arkadaşıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabiliri öğrenir.


"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, 

En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 

Aynadaki kişi...

Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 

Yahya Hamurcu


















Yorumlar

  1. İnsan aceleci bir canlı bir an önce sonuca ulaşmak ister. Sebepleri oluşturmak emek ister, sabır ister zaman ister. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. İnsan istediklerini öylece yapıverir olmak istiyor. Böylece ne harekete geçebiliyor ne de istediklerine ulaşıyor aslında. Ne kadar hızlı eyleme geçilir plan yapılırsa insan o kadar o rolün sahibi oluyor.
    Düşündürüp bilinç açan bu güzel yazı için emeği geçenlere teşekkürler 🌷

    YanıtlaSil
  3. Hayatımızda ki Ali’lere selam olsun 🥰

    YanıtlaSil
  4. Rol verilmez rol kapılır.

    YanıtlaSil
  5. Rolü kapanlardan olmak dileğiyle..

    YanıtlaSil
  6. Şu hayattaki en güzel rolleri kapmak İçin şimdi uğraşım….
    Hadi inşAllah
    …ipekböceği…

    YanıtlaSil
  7. Hocalarım isim girmeye izin vermiyor sistem bende mi böyle bilemedim

    YanıtlaSil
  8. Rol verilmez, rol kapılır 👍

    YanıtlaSil
  9. Bizim de var bir hayalimiz😌
    Kolları sıvayıp yine yeni yeniden tazelenme vakti o zaman...
    Rasgele🤭

    YanıtlaSil
  10. Rol verilmez rol kapılır insan hangi rol de olmak isterse o role Uygun sebepleri oluşturmalı

    YanıtlaSil
  11. “Rol Verilmez, rol kapılır”.. Emeğinizi sağlık 👏🏻🌿

    YanıtlaSil
  12. Elinize sağlık, herkesin bir hayali var ama o hayal için eylem olmayınca hayaller hayal kırıklığı olarak kalıyor

    YanıtlaSil
  13. Hayallerin peşinden gitmek için de bir plan program şart..:) emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. İnsan hemen oluversin istiyor, hayaller kuruyor. Emek vermeyerek alınan hangi şey toplamda keyif vermiş ki! Bunun için emek, sabır, zaman lazım.

    YanıtlaSil
  15. Rol verilmez, rol kapılır... Hayallerimizdeki rolleri kapmak dileğiyle... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  16. Rol verilmez, rol kapılır... Doğru yerlerde rol alıp hakkını vermek nasip olsun

    YanıtlaSil
  17. Kaleminize sağlık güzel insanlar

    YanıtlaSil
  18. Rollü kapıp, hakkını verebilelim inşAllah

    YanıtlaSil
  19. Ali'nin onca faydalı emeği ve hak edilmiş keyif. Bana da enerji verdi.

    YanıtlaSil
  20. Dışarıya çıkıp bir yürüyüş yapmak neler değiştirir. Hareket berekettir

    YanıtlaSil
  21. Rol verilmez rol kapılır, cok güzel. Nasıl motive edici bir yazı olmuş kaleminize düşüncenize sağlık. Okurken İnsanın harekete geçmesine sebep oldu Ali :) Doğru rollerde doğru sebepler oluşturmak niyetiyle

    YanıtlaSil
  22. Rol verilmez kapılır :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder