Hangi “Mutlu”sun?

Sıcak bir yaz günüydü ve dünden de sıcak olacak gibi görünüyordu. Güneyde sıcak olmayan günler nadir görülen bir olaydır. Bugün de o günlerden değildi Mutlu için. İsmi gibi Mutlu olmayı çok isterdi ama niyeyse pek mutlu değildi. Kendisine göre olumsuz olduğunu düşündüğü her konuya takılır ve "Niye böyle diye?" dert edinirdi. Ülke gündemine, politikacıların söylediği kelimelere, haberlerde duyduklarına takılırdı. Eleştiriyi bolca yapar kimi kırıyorum diye pek üzerinde durmazdı.

       
 
  
Hava durumuna yine canı sıkılmıştı işte. Yaz hazirandan önce bastırmış ve bu yıl geçmiş yıllardan çok daha şiddetli sıcak günler yaşanıyordu. Ve bu sıcaklar Mutlu'yu daha mutsuz ediyordu. "Neredeyse insanın terlemediği bir an bile yok." diye geçirdi içinden. Gün boyu terlememek, temiz kalmakla zamanını geçirdiğini düşündü. "Neden insan mutlu olabilecekken bir hava durumundan mutsuz olurdu ki?" sorusu ilk defa aklına geldi. "Diğer insanlar nasıl buna  katlanıyordu ki? Herkesin kliması yoktu. Hem klima insanı hasta etmez mi?"
"Neden bütün insanlar sıcak havada çılgın gibi havaya ateş etmiyordu ki?" Bazen bu havalarda cinnet geçirenlerle ilgili haber çıkıyordu ve Mutlu kendisi de öyle garip tepkiler verecek diye bazen kendisinden korkar olmuştu. Geçenlerde bir haberde okumuştu, amcanın biri otobüs durağında sıcaktan bunalmış ve "Ya bunun derecesi kısılmıyor mu?" diye Allah’a yakarmış, bütün durak da alkışlamış. Bu hem komik hem de sıkıntılı habere tepkisiz kalamadı. Mutlu adeta mutsuz olmak için bahane üretme makinası gibiydi.
                                                                                   

Bu sıcaklar yetmezmiş gibi bir de sızlayan kolunun verdiği zorlukla ayağa kalktı. Evinde neredeyse bir haftadır hapis gibiydi. Sanki bir kafeste gibi kendini çok yalnız hissetti. Kimsesi yoktu, çocukları yanında yoktu.

Dışarıdaki güneşin altında çalışan işçi kadınları izlemeye koyuldu camdan. Başlarına taktıkları siperlikli şapkalarıyla kavşaktaki çiçekleri dikiyorlar, güzel bir kavşak çiçeklendirmesi oluşturuyorlardı. “Yazık bu kadınlara.” dedi Mutlu. "Nasıl oluyor da bu sıcakta çalıştırılıyorlar ki?”... bir müddet daha izledi sonra “Yok yok bunlara hak eğri eğri diktiler çiçekleri." dedi içinden. Ve günü böylece geceye vardı Mutlu’nun.

İnsan okurken bile ne kadar içi sıkılıyor değil mi? Bunu yaşayan ve yaşatan, mutlu olmayan Mutlu’larımız var aramızda. Halbuki çok kolaydı olayların olumlu taraflarını görmek ve şükretmek:

Mesela "Sıcak ama en azından suyu bol olan bir şehirde en azından temizlenebiliyoruz." diyebilirdi insan.

Veya duyduğu trajikomik olaylara kızmak yerine gülüp "Biz de delirmezsek iyi." deyip geçebilirdi. O kadar da gündem olacak bir şey değildi.

Veya çiçekçi kadınlar "Sıcağa rağmen çalışıyorlar, helal olsun onlara, maşaALLAH." diyebilirdi. Ya da "Diktikleri çiçekler içimizi ferahlattı, ALLAH razı olsun çalışandan, bunu yöneten belediyeden." diyebilirdi.

                                                                                       

Olaylara nasıl baktığımız bizi mutlu veya mutsuz eder. Mutsuz insanın çevresinde kimse kalmak istemez. Çünkü mutsuzken başkasına da mutsuzluğu yayar insan. Bizim mutlu olmak için aslında çok fazla imkana, insana veya bir vasıtaya ihtiyacımız yok aslında. O yüzden bizim hayata bakışımızı etkileyen düşünce şeklimiz çok kıymetli.

Sizce de her şeyin olumsuz yönünü görmek çok yıpratıcı değil mi?
Siz hangi mutlusunuz?
Mutsuz, Mutlu mu, mutlu, Mutlu mu?

    &

 Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla çocuğuyla nasıl daha iyi bir ilişki kurabilir, eşiyle nasıl mutlu olabilir, patronuyla iş arkadaşıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabiliri öğrenir.


"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, 

En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 

Aynadaki kişi...

Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 

Yahya Hamurcu










Yorumlar

  1. Kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  2. şikayetvari olmamak ne kıymetli... Hep tebessümlü hep gülen bir surata sahip olmak... kaleminize sağlık 🦋

    YanıtlaSil
  3. Ben mutlu olmayı seçiyorum İnşaALLAH :)

    YanıtlaSil
  4. Şikayet eden, olaylara olumsuz bakan, hoş olanı güzel olanı görmeyen insanda o süreçlerde insan için ne itici, ne bunaltıcı bir durum süreç oluyor gerçekten. Emeğinize sağlık.. Mutlu mutlulardsan olmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  5. İnşallah mutlu olanlardanızdır.

    YanıtlaSil
  6. Hayat bizden mutlu olmamızı istiyor. Neden? Çünkü mutlu insan şükreder. Şükürlü teşekkürlü olur.

    Ve MUTLU olmayı her koşulda başarmak dileğiyle... Kaleminize sağlık 👏☘️

    YanıtlaSil
  7. Mutlu olmaya çalışan Mutlu’lardan bir Mutlu inşALLAH 😊
    Kaleminize sağlık hocam. İnsan hayatta verdiği olumlu tepkileriyle şükrünü ortaya koyduğunu bilince her şey çok mutlu mutlu oluyor 🌸

    YanıtlaSil
  8. Kendini mutlu etmeyi bilmek ne büyük meziyet...
    Ellerinize sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş...🍃

    YanıtlaSil
  9. Elinize emeğinize sağlık, etrafına mutluluk saçan mutlulardan olmak ne güzel olur... 🤍

    YanıtlaSil
  10. Mutlu insan çok albenili. Ve mutlu olmak için çok fazla sebep var🤲🏻

    YanıtlaSil
  11. Kaleminize sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş.💐 mutlu mutlulardan olmak duasıyla.😊

    YanıtlaSil
  12. Emeğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  13. Mutlu olmak insanın bakış açısıyla ilgili. Bunu anlatan süper bir yazi olmuş.

    YanıtlaSil
  14. Çok çok şükür Deneyimsel Öğreti ile her türlü olumsuzluğa rağmen Mutlu mutlulardanım🤩

    YanıtlaSil
  15. Siz hangi mutlusunuz?

    YanıtlaSil
  16. Bi ara ben bu mutsuz Mutlu gibiydim.. ama farkında değildim tabi.. çok yakın arkadaşım artık şikayet etmeye başladı sana gelmicem demeye başladı.. bi ara aramız bozuldu anlayamadım.. sonra itiraf etti çok olumsuzsun ben sevmiyorum böyle olumsuz diye :D ilk başta anlamamıştım sonradan bu davranışı değiştirince ilişkilerime ne kadar zarar verdiğini anlamış oldum..

    YanıtlaSil
  17. Yaşam sevincimiz acılarımızı geçsin dilerim 🌸

    YanıtlaSil
  18. masAllah emeğinize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  19. Tebessümlü bir Mutlu'yum! 😊

    YanıtlaSil
  20. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. kaleminize sağlık🖊️💫

    YanıtlaSil
  22. Mutlu mutlu, güzel güzel, keyifli keyifli yaşayalım :)

    YanıtlaSil
  23. Bu makalede bahsedilen şey aslında klasik Pollyancalıktan çok farklı. İlk bakışta insan tabii canım öyledir kandırın kendinizi diyebilir ama burada insanın kendini kandırması değil aksine şükre bilinç vermesi var. Öfkesini yönetebilmesi, sakinleşip olana şükredip yoluna devam etmesi var.

    YanıtlaSil
  24. Kalemimize sağlık☺️

    YanıtlaSil
  25. Tüm olumsuzluklara rağmen mutlu olunabileceğini hatırlatan çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık💐💐

    YanıtlaSil
  26. :)) Sıcak bir şehirde yaşayan biri olarak Mutlu’yu çok iyi anlıyorum. İnsanın gerçekten takıldığı şeyler nasıl da geçici sıkıntılarmış. Sıcak ile zıttında bol suya sahip olduğumuzu görmek ne kadar kolaymış. Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder