Sınırları Belirleyen Kim?

Masanın üstündeki dosyalardan etrafı gözükmüyordu. Oradan “Heyy bir çay veren yok mu?” diye hayıflandı. Neyse ki sesini duyan olmuştu. Artık kimse onunla göz teması da kurmuyordu. Aman onların sohbetine ihtiyacı yoktu. Yapılacak bir sürü işi vardı. Zaten ondan başka da bu işleri kimse halledemezdi. 

İşten herkesten sonra ayrılmayı alışkanlık haline getirmişti. Böylece asansörde, servis sırasında kimseyle denk gelip konuşmak zorunda kalmıyordu. Serviste de gözlerini kapatıp yolu tamamlıyordu. 

Eve gittiğinde onu bekleyen biri yoktu. Zaten bunun şikâyet edecek ne tarafı olabilirdi ki? Tek başına atıştırmalıklarını hazırladı ve afiyetle yedi. Etrafındaki herkes onun sıkıcı olduğunu düşünüyor olabilirdi. Kimin umurunda?

 

Erdal’ın hayatı evden işe giden bir yolculuktu. Arada kitabını, bilgisayarını alıp sevdiği bir kafeye uğrardı. Oranın sessizliği, el yapımı keki tam ona göreydi. Karışanı edeni yoktu. 

Erdal uzun zamandır yalnız yaşıyor, tek takılıyordu. Onun dışında herkes için bu bir problemdi. Erdal için ise hayatın gidişatı zaten böyle olması gerekmiyor muydu?

İnsanlarla yakın ilişki kurulması çok riskliydi. Herkesle bir mesafesi olmalıydı. Bir bakıma haklıydı Erdal. Sınırlar imtiyazları belirliyordu. İnsanlar ilişkilerindeki sınırlara göre imtiyaz verebiliyordu. Erdal’ın çocukluğunda yaşadığı evde gelenin gidenin hesabı yoktu. Eve bazen babası hiç tanımadığı insanları getirip “Tanrı misafiri” diyerek sofraya oturtuyordu. Annesi bu duruma alışmıştı fakat Erdal hiç sevmiyordu. Bir keresinde gelen ailenin çocukları onun odasındaki oyuncakları yerle bir etmişti. Günlerce oyuncakları toparlayamamıştı. 

Sınırlar insanların oluşturabileceği bir güvenlik çemberiydi Erdal için. Ne kadar büyük duvarlar, dikenli teller olursa o kadar güvenli kalacaktı içinde. Bu sebeple de yakınına gelen birileri olduğunda hemen sirenler çalıyordu. 

Halbuki yaşamda ilişkiler ihtiyaçlar üzerine kurulmuyor muydu? 

Erdal sahip olduğu her şeyde tatmin gözükse de insanın her daim eksik tarafları vardı. Kimi zaman insanın tartışmaya ihtiyacı olurken, zorunlu olan beğenilme, sevilme, takdir görme gibi ihtiyaçları da vardı. Kıvam tutturmak bu işin en önemli kısmıydı. Erdal son zamanlarda bu ihtiyaçlarını görmezden geliyordu. 

Hayat insanın hep bir sonraki en iyi versiyonuna hazırlarken problemle gelir. Erdal’ın da son zamanlarda işleri hep aksıyor, birilerinden destek almaya sürüklüyordu.

Kimi zaman evinde tek başına tamir edemeyeceği arızalar, kimi zaman iş yerinde çözemeyeceği aksaklıklar oluyordu. 

Bazen birinin telefon bilgisine ulaşmak için bile 3 ayrı kişiyi araması gerekiyordu.

Erdal hayatında üst üstte gelen bu problemleri erteledikçe erteliyor. Gittikçe büyütüyordu. 

İnsanlarla ilişki kurmak istemedikçe, çevresi kalabalıklaşmaya başlamıştı. Neredeyse “Ben aslında yokum.” diyecek kadar saklanmak istiyordu. 

Güvenlik çemberi daralıyordu. Yine iş yerinde onun halletmesi gereken bir problem çıkmıştı. İşe alanında uzman birinin alınması gerekiyordu ve seçim Erdal’ın inisiyatifindeydi. Yaklaşık elli kişiyle yüz yüze görüşme yapmak zorundaydı. Hepsiyle bir günde görüşüp karara varılması gerekiyordu.

                         

Erdal dosyaların arasında yine karalar bağlamışken arkadaşı Aslı yaklaştı. Erdal’ın masasına üç kişinin ismi ve iletişim bilgileri olduğu kâğıt uzattı. “Bu üç kişiden deneyim transferi yapabilirsin. Sana çokça faydası olacaktır.” dedi ve cevap beklemeden gitti. 

Erdal insanlarla konuşmayı sevmeyen, onlarla bir saatten fazla aynı odada bile kalmaya tahammül edemeyen biriydi. Hayat ise ondan zıddında bedeller ödemesini istiyordu.
Zor olan herkes için farklı olabilirdi. Erdal için zor olan buydu. Hayatında üst üste gelen bu soruya cevap verecekti. 

Erdal hayatında “gerçek iletişim ve ilişkin nasıl olur?”  un sorularını merak etmeye başlamıştı. 
Merak ettikçe hayat karşısına imkanlarını genişletecek öyküler çıkardı. Erdal da artık kendi sahnesinin başrolüydü ve ilişkilerde usta bir başrol olmaya doğru yol alıyordu.

    &

 Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla çocuğuyla nasıl daha iyi bir ilişki kurabilir, eşiyle nasıl mutlu olabilir, patronuyla iş arkadaşıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabiliri öğrenir.


"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, 

En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 

Aynadaki kişi...

Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 

Yahya Hamurcu





 















Yorumlar

  1. İnsan ne kadar yanılgıda, herşeyi ben yaparım, ben en iyisini yaparım, kimseye ihtiyacım yok...Ama hayat bize öğretmek için problemleri önümüze sırayla veriyor, ne zaman öğreneceksin? ne zaman anlayacaksın? İnsanın insana ihtiyacı var..İnşallah hızlı anlayıp, sınavımızı geçebilenlerden oluruz. HY

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertelenen her şey büyürken insandaki bu kaçış nedendi, sahi yeter miydi kendi, kendine sınırları içinde ? Öyküsünün başrolü olup toparlaması gereken hayatını ve ilişkilerini nereye kadar erteleyebilirdi ki?

      Sil
  2. Çözüm sandığım şeyin çözüm olmaması. Bu ne çok düştüğümüz bir hata.

    YanıtlaSil
  3. Hâlbuki ilişkiler iletişim için kurulmuyor mu? Ne için iletişim, çok güzel emeğinize kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Aslında hayat nasıl da insanı dengeye getirmeye çalışıyor. İnsan bunu bir anlasa nasıl da yoluna girecek her şey...

    YanıtlaSil
  5. Problemler hep bir üste çıkmak için bize sunulan basamaklardi.. ne kadar doğru, tıpkı 2. Sınıftan 3. Sınıfa geçmek gibi. Sınavlara doğru tepki vermek ile ilgili.

    YanıtlaSil
  6. Erdal içine kapalı herşeye sinirlenen birisiymiş. İş arkadaşı Aslı hayatını biraz değiştirmiş.

    YanıtlaSil
  7. Insan hayatında baş rol olmak için problemlerle baş etmeyi öğrenmesi gerekiyor hayat bizleri birşekilde buna hazirliyor kaleminize sağlık güzel bir makale olmuş ders alabilmik dileğine...

    YanıtlaSil
  8. İnsan hayatı boyunca bir başka insana ihtiyaç duyar biz istemesekte hayat bizi başka insanlarla tanistirir

    YanıtlaSil
  9. İnsan hayatı boyunca bir başka insana ihtiyaç duyar biz istemesekte hayat bizi başka insanlarla tanistirir

    YanıtlaSil
  10. İnsan hayatı boyunca bir başka insana ihtiyaç duyar biz istemesekte hayat bizi başka insanlarla tanistirir

    YanıtlaSil
  11. İnsan tek başına yaratılmış olsa da hayatını tek başına sürdürümez ailesine ,eşine,çocuklarına hatta komşularına bile ihtiyacı vardır bu ihtiyaç da karşılıklıdır insan insanı tanıyarak ve iletişim kurarak öğrenmeye başlar kendiyle ilgili problemleri olduğunda fark eder çözüm üretme arayışına girer.

    YanıtlaSil
  12. Erdal daha önce ailesinde yaşadığı deneyimden dolayı tamamen kendini soyutlarken hayatının her alanında insanlara ihtiyacı olacağı gerçeğini göz ardı etmişti.İnsanlara alanlarımızı sınırsız actigimizdada sorun,tamamen kapattigimizdada yine sorun yaşarız.Bu yüzden sınırları olan dengeli ilişkiler en sağlıklı olanıdır.

    YanıtlaSil
  13. Gerçek ve güzel bir yazı.İnsanız yaşadığımız sürece sizin de söylediğiniz gibi “ilişkiler ihtiyaçlar üzerine kuruluyor.. Ve Hayat ise ondan zıddında bedeller ödemesini istiyordu.” Söyleyeceğim şu ki saygınca bir mesafe,sınır bizi her türlü olumsuzluktan korur.Çünkü kötü insanların varsa bildiği bir yaranız kanatmaya dört gözle bekler…Gönlünüze sağlık kaleminize bereket.

    YanıtlaSil
  14. Allah insanoğlunu yanlız yaşamak için yaratmamis .Asıl olan ailemle , komşularımla ,mahalledeki esnafla , iş arkadaslarimla sınırları belirlenmis, karşılıklı ihtiyaçların giderildiği sağlıklı bir iletişim...

    YanıtlaSil
  15. Herkesin sınırları olmalı insan insana herzaman muhtaçtır.

    YanıtlaSil
  16. Herkesin hayatında zaman zaman Erdal gibi hissettiği dönemler olabiliyor. Erdal'ın yaşadıklarına eşlik etmek ve kendi hayatımız adına çıkarımlar yapmak keyifli olacağa benziyor Devamını heyecanla bekliyor olacağım.

    YanıtlaSil
  17. Bizim sonuclarimizi beleirleyen aslinda sebeplerdir.güzeldi

    YanıtlaSil

  18. İnsanoğlu en çok iletişim ve ilişki kurma ihtiyacı duyar ve bu konularda ustalaşması gerekir.
    Ellerinize, yüreğinize, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatımızın her alanında iletişim vardır ve bu bir ihtiyaçtır. Ancak iletişimdeki sınırlarımızı biz belirleriz. Süreç içerisinde dengede kalabilmek için

      Sil
  19. İletişimde iyi olduğumuzu zannettiğimiz o kadar şey var ki. Halbuki gerçekte iletişimde usta olmak bambaşka. Düşündürücü bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  20. İnsan ilişkide kendini iyi zannettiği sahneler oluyor. İnsanın hayatla ilişkisinde usta olması tüm sahneleri dengeliyor.

    YanıtlaSil
  21. Öncelik olarak Rabbim sonra kendimiz

    YanıtlaSil
  22. Kendi sınırlarımızı da korumalıyız kimseyi değiştirmeye çalışmamalıyız herkesi olduğu gibi kabul etmeliyiz sadece değişmek isteyen kişiyi değiştirebiliriz .

    YanıtlaSil
  23. Hayatın sana verdiği problemlere dikkatli bak çünkü kendini toparlaman gereken yerden soru soruluyor. Çok güzel anlatmış.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder