Hayatın İpleri

 

HAYATIN İPLERİ

Yeni bir güne yine bir koşuşturmaca ile başlamıştı. Çocukları, eşi, kahvaltısı, ev işleri derken daha günü yarılamadan yoruldu ancak yapması gereken çok fazla işi vardı. Bir işte çalışmamasına rağmen günlük işleri ona yetip de artıyordu. Kim sorarsa sorsun hep bir işi, hep bir meşguliyeti vardı, hep de bir koşuşturmaca halindeydi.

Ona kalırsa ondan başka kimse işini doğru yapmazdı. İnsanların arkalarını toplamak ve işleri düzeltmek ona kalırdı. O ise her şeyi çok düzgün yapar. Kendisinden başka birinin yaptığı işi de beğenmezdi. Her hallettiği iş sonrası kendisiyle gurur duyar ve övünürdü. Ömrünün yarısından fazlasını bu şekilde geçiren Nazan kırklı yaşlarının vermiş olduğu ağırlık ile daha da yorulmaya başladığını fark etti ancak bu onu durdurmamalıydı.

Hayatının iplerini başkasına bırakma fikri bile onu korkutuyordu. Çünkü kimse işini doğru yapmazdı, o ise her şeyi düzgün yapardı. Her şeyi düzgün yapmaya çalışmanın onu yorduğunu fark etmesi de çok zamanını almıştı. Koskoca kırk yıl bir telaş ve koşuşturma ile geçti gitti.

Aslında ona bu aydınlatmayı yaşatan ise; hayatını düzeltmeye çalıştığı en yakınlarından gördüğü nankörlük olmuştu. Hayatına müdahale ettiği, düzelttiğini sandığı insanlardan gördüğü nankörlük ona çok şey öğretmişti. İşte o zaman anladı asıl olan insanın kendi öyküsüydü.

Onunkisi ise her şeyi düzeltmeye çalışmak, kendinden başka her şeyi…

En yakındakileri düzeltmeye çalışmak

Ve bu düzeltme; onların hayatına müdahale ederek…

Ve bu düzeltme; onları beceriksiz görerek…

Ve bu düzeltme; onların hayrına olmayan…

Ve ne yazık ki bu düzeltme hiç kimsenin hayrına olmayan…

Ve bu öykü her şeyi düzeltmeye çalışmanın yerle bir ettiği bir öykü,

Bu kendi öyküsüyle birlikte diğer öykülerinin de mahvedildiği düzeltmeye çalışma isteği…

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla çocuğuyla nasıl daha iyi bir ilişki kurabilir, eşiyle nasıl mutlu olabilir, patronuyla iş arkadaşıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabiliri öğrenir.

Bu yazıyı beğendiyseniz benzer yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz. 

Yorumlar

  1. Ne kadar çok yapılan, o kadar normalleşen bir yanlış... Acı ama gerçek... 😔

    YanıtlaSil
  2. Ve bu düzeltme; onların hayatına müdahale ederek… ne yaptığımızın hiç farkında olmadan çevremizi marifetsizlestiriyoruz hem de çok iyi niyetlerle...

    YanıtlaSil
  3. ne kadar doğru bu sözler bize ders olsun🤲🌹

    YanıtlaSil
  4. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Her insanın kendini mükemmel görmesi malesef herkes haklı😊

    YanıtlaSil
  6. merve buyuran15 Mart 2023 17:13

    İnsan her şeyi kontrol etmeye çalışarak kendine zulüm ediyor adeta. Yazarın kalemine sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder