Kilo Nasıl Verilir?

KİLO NASIL VERİLİR? 

Dünyanın yarısı, belki de daha da fazlası hayatta en az bir kez bu soruya merak ediyorlar. "Kilo nasıl verilir?"  Bu sorunun yanında 'hızlı' kelimesi de ekleniyor. Ama bu da yetmez gibi sorunun son  hali böyle oluyor; "Hızlı kilo vermek için ne yenmeli?" Burada biraz düşünelim: "Bu kilolar nasıl alındı? Hızlı mı? Yoksa yavaş yavaş yüz gram, iki yüz gram, yarım kilo…" O kadar yavaş ki hiç de fark etmediniz. Ama şimdi hızlı vermek istiyoruz. Senelerdir aldığımız kiloları bir ayda kaybetmek istiyoruz. Şimdi sorunun ikinci bölümüne geçelim… Zayıflamak için neler yiyeceğiz? Eğer yemek yiyerek kilo aldıysak, yemek yiyerek kilo veremeyeceğimizi anlamış olmalıyız.  Zayıflamak için yaptığımın zıtttını yapmam gerekiyor: yememek… Peki kilo vermek için ne ve nasıl yapmalıyız? 

1. Yediğimiz yemek miktarını azaltmamız gerekiyor. Vücudun yağa depoları yakabilmesi için aç kalması gerekiyor. Yağa yakılmasını ne zaman başlıyor? Dört saat açlıktan sonra. Sık yemek yiyerek; bu yüzden zayıflanmaz. Vücuda sürekli enerji geldiği için topladığı yağların kullanma ihtiyacı duyulmuyor. Yemeklerin arasında aralıkları uzun tutabilmek için iki öğün yenir.  Kahvaltı hemen uyandıktan sonra değil öğlene yakın saatte yapılmalı. Akşam yemeği de saat yediden sonra yapılmamalı.

2. Neyi yemeyeceğini dikkat etmeliyiz. İnsan bir diyet başladığında daha çok “Neyi yiyeceğim?” kısımla ilgileniyor. Ama asıl odaklanmamız gereken, sakındıklarımız. Onlardan biri "Ekmek…" Hayatta olmazsa olmaz düşündüğümüz bir şey. Sadece ekmek değil, tahıl ürünleri. Vücuttaki yağlarımız çoğu ondan oluşuyor. Bir ekmek yediğinde vücut onu hemen depolanıyor, enerji olarak kullanmıyor. “Ya aç kalmak zorunda kalırsam? Ya bu yarın yemek yemezse?” O zaman kullanırım amacıyla vücudumuz onu depolara atıyor. Bu yüzden hamur işi çok yiyen kişi hızlı kilo alır. Ekmek kendisi kilo aldırır ama bununla onun zararı bitmiyor. Yemekte seni rahatsız eden bir şey varsa onu lezzetli hale getiriyor. Ekmeğin kendisi lezzetli değil, ama onunla yediğin her şey lezzetli oluyor. Peynir ye, ne kadar yersin? Ekmeğin arası koy… Sucuğu tek yiyemezsin, ama ekmeğin arası yarım kilo götürürsün. Bu yüzden zayıflamak istiyorsak ekmeğe “Güle güle.”

3. Nasıl yediğini dikkat edilmeliyiz. Sadece domates yiyip kaç tane yiyebiliriz? Sadece yumurta? Ya da sadece pilav? Tek bir çeşit yemek yerken fazla yiyemezsin, ama karıştırarak daha çok yersin. Yumurta artı domates eşit menemen. Pilav artı kuru fasulye eşit kocaman porsiyon. Karışık yemek yediğinde tatlar bir birine nötralize ediyorlar. O andan itibaren yiyeceğiniz sınırı yok. Sade yemek yediğinde insan dada az miktarla doyuyor.

4. Sıvıyı yemek ile beraber tükenmemeliyiz. Sıvı, yemek ile beraber tükettiğinde de yemeğin tadı nötralize oluyor. Mide tadı yetirince alamadığı için daha fazla miktar istiyor. İhtiyacından fazla yemek yediğinde mide genişliyor. O zaman da yemek miktarı kontrol edebilmek dada da zor oluyor. Ayranın son yudumu dürümün son parçasıyla aynı anda bitirmek iyi bir alışkanlık değil. Önce yemek yenir sonra içecek içilir.


5. Hayata hareket katabilmeliyiz. Harcadım enerji aldığım enerjiden fazla olmalı. Eğer vücut yediklerimizden depoları oluşturduysa onları yakmanı tek yolu; hareket. İster spor yap ister yürüyüş ister dans. Dört saatten fazla aç kaldığında üstüne hareket katarsan süreç başlar.

Bu basit kurallar uyduğunda insan kolay kilo verebilir. Ama hayatta hiçbir şey bir anda olmadığı gibi bu süreç de hızlı olmayacağını kabul etmeliyiz.

Yorumlar

  1. İnşallah yapabilenlerden oluruz. Emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  2. Ahh ahhh okuması, anlamsı ne kadar kolay ama yapması neden bu kadar zor 😥

    YanıtlaSil
  3. Kilo verme sürecini maddeler halinde anlatıldığı için çok faydalı olmuş. Emeğinize sağlık 🌺🤗

    YanıtlaSil
  4. Zayıf birisi olarak bu metni okuduğumda nasıl kilo alacağımı öğrendim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Uygulayabilmek dileği ile 😃

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler bu faydalı bilgiler için.💐

    YanıtlaSil
  7. Günümüzde çok ihtiyaç duyulan bir konu. İnsan hem yesin hem de kısa sürede kilo versin istiyor ama o işlerin öyle olmadığını gösteren güzel bir yazı:) Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Ne varki bunları yapmakta deyip ilk öğünde vazgeçenlere selam olsun😁

    YanıtlaSil
  9. Aah ah doğru söze ne denir..
    🍔🍟🍪🍰×××🤭🏃‍♀️
    Teşekkürler🌹

    YanıtlaSil
  10. Bu yazı tam benlik emeğinize sağlık okudukça yanlış bildiğim şeylerin doğrularını öğrendim 👈💜

    YanıtlaSil
  11. Emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş okudukça bu zamana kadar doğru bildiğim şeylerin ne kadar yanlış olduğunu öğrendim👈💜

    YanıtlaSil
  12. Yapacak gücüm olmasa da işin gerçek çözümü bu

    YanıtlaSil
  13. Anlaması kolay ama yapması zor 😅 ah bi yapabilsek

    YanıtlaSil
  14. Elinize sağlık. Çok faydalı bilgiler, stratejiler. Çok teşekkürler 🍃

    YanıtlaSil
  15. Hem kilo vermeyi öğrenirken hem de nasıl alınması gerektiğini de öğreten ne güzel bir yazı elinize emeğinize sağlık 🦋

    YanıtlaSil
  16. İnsan zihninin kavrayamadığı bir şeye tahammül edemez:) her şey sebepleriyle ne güzel anlatılmış 🫠

    YanıtlaSil
  17. Çok net olmuş:) Teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. Tam ihtiyacımız olan bir yazıydı. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Biz kendimizi terbiye etmesek Rabbim bizi terbiye edecek bu gidişle

    YanıtlaSil
  20. Çok faydalı bilgiler teşekkürler

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel tüyolar. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Bebeklikten katıp karıştırıp yedirme kültürü ile büyüten bir nesil olarak İrademizi güçlendirip uygulayabilenlerden olmak ümidi ile .☺️

    YanıtlaSil
  23. Kilo vermekle ilgili herkesin bir şey söylediği, doğru bilgilere ulaşmanın çok zor olduğu bir zamandayız.
    Gerçekten kilo nasıl veriliri tüm yönleriyle ele aldığınız İçin teşekkürler 🌿

    YanıtlaSil
  24. Merve buyuran16 Mart 2023 21:13

    Zayıflama stratejileri için teşekkür ederiz çok faydalı bilgiler. Uygulamak dileği ile..

    YanıtlaSil
  25. Çok faydalı ✨

    YanıtlaSil

Yorum Gönder