Dünyayı Sen Mi Kurtaracaksın?

 


DÜNYAYI SEN Mİ KURTARACAKSIN?

Esra, hayatın içinde hiç durmadan koşturan, dinlenmeyi çok beceremeyen bir insandı. Bir yandan okulda öğretmen, bir yandan evinde çocuklarının annesi, bir yandan iyi bir komşu, bir yandan da sürekli akrabalarına ve çevresine faydalı olmaya çalışan bir insandı. Nörolojik olarak bir işten başka bir işe geçince dinlenmiş olmaya kodlanmıştı.

Etrafındaki insanlardan sık sık duyardı bu sözleri; "Ne kadar çok çalışıyorsun, yeter dur biraz. Hiç yorulmuyor musun? Sen durmak nedir bilmez misin? Hala kişisel gelişemedin mi; nedir bu eğitimler? Dünyayı sen mi kurtaracaksın?"

Çocukları uyutmuş, akşamdan pazar kahvaltısının alt yapısını hazırlamış, makinadan çamaşırları çıkarıp sermiş, evi toplamıştı. Her günün sonunda olduğu gibi yine yorgundu, yastığa beş kala eklem ağrılarından imkan bulabilirse uyuyacaktı. Ama adından mı nedir, gece yolculuklarını sever, kendi iç aleminde gezinip her akşam yatmadan önce bir durum değerlendirmesi yapardı.

Çayını yudumlarken düşündü.

Okulda bu kadar çalışan, bir yandan öğrencileriyle ilgilenip bir yandan sosyal faaliyetler yapan, güler yüzlü, öğrencinin derdiyle dertlenen bir öğretmen olduğu için kendi zümresinden birkaç öğretmenin gözüne batıyordu. Onunla alay edip, "Dünyayı sen mi kurtaracaksın?" diyorlardı.

Hakikaten dünyayı o mu kurtaracaktı?

Evet, dünyayı kurtarmayacaktı belki ama bir gencin hayata hazırlanmasına, toprağının güçlenmesine katkıda bulunacak, belki dünyayı kurtaracak olan neslin yetişmesini sağlayacaktı.

Aslında dünyayı kurtarma gibi bir derdi yoktu; tek derdi kendini kurtarmaktı…

Çünkü bu hayatın bir oyalanma yeri olduğunu bildiği için; oyalanmadan, yaşam amacına uygun deliller ve ispatlar ortaya koymaya çalışıyordu. Tek derdi, önü ve başı belli olmayan hayat yolculuğunda sadece bir durak hükmünde olan dünya hayatının hakkını verebilmek, tek bir durakta yapıp ettikleri ile bundan sonraki durakları iyi bir şekilde dizayn edebilmekti.

Akrabaları ona kızıyor, neden bu kadar koşturup yoruluyorsun, evin aşevi gibi, sürekli misafir. Dünyayı sen mi kurtaracaksın Esra?

Hayır, benim kimsenin kurtarıcısı olmak gibi bir derdim yok. Tek istediğim şey bir insanın hayır öyküsünde adımın geçmesi… Köyden şehre gelen akrabaların kalacak yeri yoktu, hayat çok pahalıydı, gurbeti bilirdi, buna rağmen o insanlar zor durumdayken sıcacık evinde çayını konforlu bir şekilde yudumlayamazdı.


İçine sindiremiyordu, neden insanlar onu anlamıyordu. Dünyayı o kurtarmayacaktı ama dünya hayatında yapıp ettikleriyle daha sonraki hayatını kurtarabilirdi…

Kimileri onu sonuç odaklı olmakla suçluyordu, bir sürü eğitim versen ne olacak, önce kendini toparla diyorlardı. Ama Esra şunu çok iyi biliyordu ki; insanın şifası insandı. İnsan insanın elinden tuttukça kalbindeki parçalar yerine oturup eller birleşecek ve yeniden kardeş olacaklardı. Tüm yapıp ettiklerinin içindeki insan sevgisinden kaynaklandığını anladı. İnsanı sevmeyenin anlayamayacağı bir şeydi bu.

O nedenle gülümsedi. İçi rahattı. Kim ne derse desin bildiği yoldan devam etmeye kararlıydı. En son gittiği bir eğitimde ne duymuştu:

"İnsanlar baskı anında dönüp sebeplerine bakarlar. Sebebiniz ne kadar sağlamsa o kadar baskıya karşı dayanıklı ve sağlam durabilirsiniz."

Esra kalbini yokladı, sebeplerine baktı, çok sağlamdı.

Yorumlar

  1. Aynen gerçekle ilgilenenlerin duyduğu sözler. Çok güzel yazılmış Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Keşke yaptığımız her işin hakkını verebilsek. Öyle bir zamandayız ki artık doğru olan yanlış geliyor insanların gözünde.

    YanıtlaSil
  3. 👏👏👏
    Çok güzel bir örnek Esra nın öyküsü
    Sebepleri sağlam olmak tüm baskıların ilacı.

    YanıtlaSil
  4. Sahile vurmuş deniz yıldızlarını tek tek denize geri atan insanın sebebini anımsattı. Elinize sağlık🌹

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir hikaye, maalesef tüm çevremiz böyle, asiri iyi olunca kendileri yapmadiklari icin fazla geliyo onlara, bende gercekten cok severim yardim etmeyi ama bazen yanlis anlasiliyor, karsiliksiz oldugu icin galiba..
    agziniza saglik Allaha emanet olun! Saygilar Hasret

    YanıtlaSil
  6. İçi rahatsa insanın, dünyayı kurtarmak gibi bir derdi de yoksa, sebepleri de sağlamsa, inandığı bildiği yoldan şaşmamalı gerçekten.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. İnsanın çünküleri ne kadar fazlaysa hedefe doğru o kadar sağlam yol alır. Bir tanesinden vazgeçse diğerine tutunur yoluna devam eder. .
    Elinize sağlık…

    YanıtlaSil
  8. Tek istediğim şey bir insanın hayır öyküsünde adımın geçmesi… Esra…

    YanıtlaSil
  9. Bőyle insanların olmasına çok ihtiyacımız var🌱🤝

    YanıtlaSil
  10. Esengül Çakır22 Eylül 2022 06:07

    "İnsanlar baskı anında dönüp sebeplerine bakarlar. Sebebiniz ne kadar sağlamsa o kadar baskıya karşı dayanıklı ve sağlam durabilirsiniz." Teşekkürler ne güzel yazmışsınız... insanın tekrar tekrar okuyası geliyor. Esra' yı örnek alabilsek ne güzel olur :)

    YanıtlaSil
  11. Maşallah Esra öğretmen ne kadar güzelmiş iyiymiş. Esra öğretmenlerin çoğalmasını dilerim. İspat için buradaysak oyalanmaya gerek yok ispatlar ortaya koyalım ki sınav salonu kapandıktan sonra kazanan olalım.

    YanıtlaSil
  12. "İnsanlar baskı anında dönüp sebeplerine bakarlar. Sebebiniz ne kadar sağlamsa o kadar baskıya karşı dayanıklı ve sağlam durabilirsiniz." Çok güzel bir yazı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Dünyayı kurtaramasak da damla damla iyilik yapıp kendimizin ve etrafımızdakinin insanların hayatlarını etkileyebileriz

    YanıtlaSil
  14. Gülbahar Yurdusever22 Eylül 2022 11:36

    Koşanı duran, duranı koşan rahatsız eder... Koşan duranı kaldırmak için dertlenir, duransa kendi gelismedigi gibi gelişeni engellemek ister... İnsan insanla iyi veya kötü mutlaka iliskilenir. Biz hangi taraftayız? Dert edinen tarafta mı?

    YanıtlaSil
  15. Hepimizin sebepleri sağlam olur inşallah 💓👍

    YanıtlaSil
  16. 💓 Sebebi sağlam olanlardan olmak duası ile..

    YanıtlaSil
  17. "Hala kişisel gelişemedin mi; nedir bu eğitimler? Dünyayı sen mi kurtaracaksın?" Ne kadar da tanıdık sorular :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmaması ama herkesin uzaktan 'hep aynı şeyler' diye bakması ne büyük illüzyon :)

      Sil
  18. Esra kalbini yokladı, sebeplerine baktı, çok sağlamdı.
    Sebeplerimizin sağlam olması dileğimle inşAllah…
    Kaleminize sağlık 👏

    YanıtlaSil
  19. Hepimiz bir Esra olmalıyız dünyayı kurtaramayız ama bir hayat kurtarabiliriz vesselam 💞

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel yazılmış ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel hepimiz bir esra olmalıyız dünyayı kurtaramayız ama bir hayatı kurtarabiliriz vesselam 💞 Songül

    YanıtlaSil
  22. Hepimiz bir esra olmalıyız dünyayı kurtaramayız ama bir hayatı kurtarabiliriz vesselam 💞 Songül

    YanıtlaSil
  23. Sağlam sebeplerle amacımıza ulaşmak…
    İnşaALLAH

    YanıtlaSil
  24. Sebep ne kadar önemliymiş gerçekten son günlerde okuduğum en anlamlı yazı Teşekkürler.
    Birde insan sevgisi gerçekten bu dönemde çok kıymetli çooook

    YanıtlaSil
  25. Yararlı işlerde koşturmakİnsanı aslında çalışmak dinlendirir faydalı olmak .Eğitim bir ömür devam eden bir süreç.Rabbim hepimizin ilim amel yolunda gayretimizi arttırsın. Esralar çoğalsın 👍💫👏

    YanıtlaSil
  26. Esra kalbini yokladı, sebeplerine baktı, çok sağlamdı.
    Esra gibi sağlam sebepler oluşturmak dileğimle…
    Kaleminize sağlık👏

    YanıtlaSil
  27. "insanın şifası insandı. İnsan insanın elinden tuttukça kalbindeki parçalar yerine oturup eller birleşecek ve yeniden kardeş olacaklardı." Demek ki insandan kaçış yok demek ki sınavımız insanla madem öyle o zaman insanlarla yaşayabilmek insanlara bir arada tutabilme ustalığını öğrenmek lazım.

    YanıtlaSil
  28. Esralar çoğalsın gerçekten çok hoşuma gitti çok samimi yazı su giib aktı okurken önüme çıktı durumda bir bakayım dedim şimdi diyer yazıları merak ettim okucam :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Yaaaa çok güzel valla böyle saf masum duyguların çoğalmasını güzel niyetlerin olmasını diliyorum Ellerinize sağlık💫

    YanıtlaSil
  30. "İnsanlar baskı anında dönüp sebeplerine bakarlar. Sebebiniz ne kadar sağlamsa o kadar baskıya karşı dayanıklı ve sağlam durabilirsiniz."

    Ne kadar dolu bir cümle tarif edemedim ama çok yere gittim saolun iyi
    Ki girip bakmışım normalde her yazıyı girip okumam ama çok sürükledi beni sebep ne kadar önemliymiş tebrik ederim

    YanıtlaSil
  31. insanın şifası insandı. İnsan insanın elinden tuttukça kalbindeki parçalar yerine oturup eller birleşecek ve yeniden kardeş olacaklardı. 👌👏

    YanıtlaSil
  32. Karınca misali İbrahim’in öyküsü geldi aklıma ne güzel ya dünyayı kurtarmak değil belki
    Ama bir kişinin iyi olması ne kadar sebebe sebep olabilirmiş
    Çok güzel…

    YanıtlaSil
  33. Evet yaaaa dünyayı bizmi kurtarıcaz ???
    Ya cevabı evetse...
    E hadi o zaman....

    YanıtlaSil
  34. Hakikatten insan sevgisi şuan çok kıymetli yok gibi bir şey.
    İnsana yaradan da ötürü sevene bence yaradan çok daha merhamet eder çok daha sever
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  35. Faydalı insan olabilmek ve hayırlara sebep olabilmek dileğimle ellerinize sağlık👌

    YanıtlaSil
  36. İnsan her ne yaparsa aslında kendine yapıyor…Ne kadar ihtiyaç giderirse o kadar ihtiyacı giderilir yola devam inşAllah Sende bize sebep olursun

    YanıtlaSil
  37. Dışarıdan önyargılı olmak ne kötü bir şey :(((…Hepimiz dışarıdan görünene bakıyoruz oysaki kalpleri Allah biliyor iyi niyetle ve güzel bakmak lazım herşeye Sebepten keyif alan Sağlam sebep için mücadele eden birilerine bile sonuç odaklı bakabiliyoruz ne üzücü :(

    YanıtlaSil
  38. Kaleminize sağlık 💐
    Ellerinize sağlık…
    Çok samimi

    YanıtlaSil
  39. Okurken çok etkilendim :(
    Üzüldüm şu zamanda gerçek olmak ne kadar garipseniyor ya ille altında farklı bir şey aranıyor yazık Hepimize örnek olsun👏

    YanıtlaSil
  40. esra gibi olmak ümidiyle... Yazarın eline sağlık

    YanıtlaSil
  41. Her insan ayrı deneyim yaşanmışlıklardan ders çıkarmak İçin gerçekten yaşanılanı anlatmak gerçeği kaleme almak çok etkileyici şuan aynı durumda alaya alılan çok insan var azın bereketi olsun inşAllah

    YanıtlaSil
  42. Basit gibi duran ama detaylara bakıldığında çok güçlü bir yazı
    Kaleminize sağlık 👌👏

    YanıtlaSil
  43. Ne kadar Samimi bir yazı ya hemen duygusu geçiyor ellerinize sağlık Sebepleri sağlam yapabilir olmak duamla🙌

    YanıtlaSil
  44. "insanın şifası insandı. İnsan insanın elinden tuttukça kalbindeki parçalar yerine oturup eller birleşecek ve yeniden kardeş olacaklardı."Ne kadar güzel🫶💜

    YanıtlaSil
  45. İçimi umutla doldurdun Esra 🌸

    YanıtlaSil
  46. İnsan isminin anlamını taşırmış bende öyle duydum gerçekten hayatın içinde de kelimelerin anlamını bilerek hareket etmek çok faydalı 💐

    YanıtlaSil
  47. Sebeplerin sağlam olması dileğimle👏

    YanıtlaSil
  48. Hakikaten dünyayı o mu kurtaracaktı?

    Evet, dünyayı kurtarmayacaktı belki ama bir gencin hayata hazırlanmasına, toprağının güçlenmesine katkıda bulunacak, belki dünyayı kurtaracak olan neslin yetişmesini sağlayacaktı.
    Çok güzel ya çoook MaşALLAh🤲

    YanıtlaSil
  49. Ahhh insan ahhh…
    Bir bilsen ahhh…
    Bir ufacık hareketin nelere nerelere gidebileceğini,
    Ahhh bilsen….

    YanıtlaSil
  50. Sebepler sebepler 👏👏👏

    YanıtlaSil
  51. Kaleminize sağlık çok anlamlı bir yazı…

    YanıtlaSil
  52. Büşra Ceyhan3 Ekim 2022 11:40

    Karınca misali en azından üzerine düşüni yapmak çok güzel
    insan tek başına sadece kendine baksa nelere kadir olabilir 👏

    YanıtlaSil
  53. Ecem Yılmaz3 Ekim 2022 11:42

    İnsan okuyunca Ümit doluyor resmen bir güven bir huzur bir rahatlama geldi gerçekten saolun🌸

    YanıtlaSil
  54. Hala kişisel gelişemedin mi; nedir bu eğitimler? Ne kadar üzücü :(…
    Hayatın kendisi yaşam boyu eğiitm zaten…Eğitilmeyi önemsemek dileğimle

    YanıtlaSil
  55. Çok samimi hayatın içinden ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  56. Bize verilen her sorumluluğun hakkını verebiliriz umarım çok hoşuma gitti yazı 👍

    YanıtlaSil
  57. Hayatın içinde hep bir koşturmaca hep bir şeyler yapıyoruz ama inşAllah ne yapıyorsak yaptığı şeyi seven insana yaradandan dolayı hürmet gösterenlerden oluruz

    YanıtlaSil
  58. İçim Ümit doldu gerçekten 💜

    YanıtlaSil
  59. Ağacın kökleri ne kadar sağlamsa o kadar sıkı tutunur toprağa… O misal :)

    YanıtlaSil
  60. İçimi ısıttı yazı ne kadar sıcak içten samimi bir aktarım 🫶

    YanıtlaSil

Yorum Gönder