Gerçek Sevgi
Bir tohum düşer toprağa ve gününü bekler.. Bu bekleyiş sessizdir. Bununla beraber fırtına kopar, yağmur yağar, gök gürler.
Toprağın altındaki sessizlik dışarıdaki şiddetli havadan habersiz değildir.
Şimşekler çaktıkça toprağın altındaki tohumlar, çekirdekler çatlar. Ardından yağan yağmur damlaları çatlaktan içeri sızar. Suyu emen çekirdek şişer. Sonra kabına sığmaz ve yol arar büyümüş serpilmiş filizler toprağın üzerine çıkmak için.
Yorucu, acılı, uzun bir yolculukla beraber içinde saklanmış potansiyeline ulaşır her bir tohum tanesi.
İçinde ne gizlendiği bellidir her bir çekirdeğin.
Minicik incir çekirdeğinin potansiyeli, kocaman bir incir ağacına ve iri yaprakların arasındaki şifalı incirlere işaret eder.
Kayısı, şeftali ve kiraz çekirdekleri de tahta birer sandık gibiler.
Sandıklara özenle yerleştirilmiş eşsiz değerli eşyalar gibi vakti gelince açılıp saçılmayı bekler her biri..
Bu ufak tahta sandıkların içinde kocaman meyve bahçeleri gizli.. Kar suyunu emip kızgın ateşiyle güneş yakmaya başladığında her biri boy verip binlerce meyve çıkacak içlerinden.
Çekirdeklerime yazık olmasın, onları kaybetmeyeyim diyerek her biri çekirdeği saklamak, aslında onları yok sayıp işe yaramaz hale getirmektir. Ziyandır bekletmek hiç dokunmadan onlara.
Bir taneden binler tane oluşur. Tadı ile, kokusu ile, aroması ile, her bir meyve tanesi şifa deposu olur fırsat verildiğinde.
Yeni doğan dünya tatlısı bebeğini kucağına alınca onun için her şeyi yaparım demişti annesi.
Öyle seviyordu ki, kimselere dokundurmuyordu harika yavrusunu.
O rahat etsin diye tüm konforunu düşünmüştü.
Daha ağlamadan memesini ağzına veriyordu. Uyanmadan altını temizliyordu pişik olmasın narin cildi diye. Terlemeden tulumunu değiştiriyordu ıslak kalmasın mis kokulu yavrusu diye.
Köşe bucak saklıyordu herkesten.
Aylar bu şekilde geçiyordu. Ona hizmet etmekten çok keyif alıyordu annesi. Evlat sevgisi başka bir şeymiş diyordu.
Büyürken de yemeğini kendi elleri ile yediriyor, ayakkabısını bağlıyor, banyosunu yaptırıyordu.
Tüm ihtiyacını eksiksiz karşılıyordu. Eksiği kalmamalı, tüm yeni çıkan oyuncakları bulup almalıydı.
İyi anne, fedakar anne olmak böyle olur diye biliyordu.
İçinde var olan şefkat duygusuydu bunu yaptıran. Anne sevgisi bunu gerektirir sanıyordu.
Oysa gerçekte, sevip şefkatle kucaklamanın yavrusunun gelişimine fırsat vermekle olacağını düşünemiyordu.
Onu çok seviyorum, onun için en iyi imkanları hazırlıyorum diyordu bir gurur edasıyla.
Anne sevgisi ile yaptıkça yapıyordu bunları.
Benim çocuğum en iyisi olacak diye en iyi imkanları hazırladığında aslında kendisi çocuğundan fazla mutlu oluyordu. Çocuğun hiç de o kadar keyfi yerinde değildi.. Bunu göremiyordu.
Daha ne yapalım, bir dediğini iki etmedik ama senin yüzünü güldüremedik demeye başladığında çocuk çoktan asi, güçsüz, mutsuz, tembel biri olmuştu bile.
Gerçekten tüm bunları sevdiği için yapmıştı.
Ama bir şeyler yanlıştı.
Sevgi ile bu sonuca varmış olduğuna inanamıyordu.
Besle kargayı oysun gözünü buydu demek ki!
Gerçek sevginin böyle olmaması gerektiğini geç de olsa fark etti.
Çocuğu büyümüş ama yetişmemişti.
Büyütüp yetiştirmek için, sulamak, çapalamak, gübrelemek lazımdı.
Yoksa nasıl meyve vermesi beklenebilirdi ki?
Her insan içinde onlarca potansiyeli ile geliyor dünyaya. Anne babası ya onu açığa çıkarmasına destek oluyor ya da üzerini örtüp tembelleştiriyor, nankörleştiriyor.
Gerçekten seviyorsa çocuğunu, yetişmesini ister. Her yavru elbet büyüyecek. Değişim durdurulamaz ama dönüşmek, yetişkin olmak, birey olmak emek ister, çaba ister, zaman isterdi.
Gerçek sevgi onu geliştirir, yetiştirir, güçlendirir, hayata hazırlar, dik durmasını sağlar.
Onun çabalamasına, yorulmasına, terlemesine, düşmesine izin verir.
Çözüm aramasına, basamakları çıkmasına, mücadelesine zemin hazırlar.
Bunlar olmuyorsa sevgi, sahte ve çocuğa değil anneliğine bilmeden yöneltilmiş olur.
İyi anneyim, fedakar anneyim, iyi baktım demenin vereceği bir gururla sahte sevgi yaşanır.
Tıpkı toprağa bırakılıp işleme tabi tutulan çekirdekler gibi..
Bu yavrunun da zorlu işlemlerden geçmesine izin vermek daha sonrasında ağaç olup meyve vermesine yol açmaktı aslında gerçek sevgi.
Doğru yapmadığını, gerçek sevginin bu olmadığını yıllar sonra anladığında çok geç olmuştu.
Çalışmayan, başaramayan, nankör, zalim, mutsuz, problemlerini görmezden gelen bi genç vardı karşısında.
Nerede yanlış yaptım dediğinde, evlat sevgisini yanlış kullanmış olduğunu anladı ve çok acı çekmeye başladı.
Anne yüreğininin sesini şefkat, merhamet, sevgi zannederek üzerine titrediği çocuğunu yetiştiremediğini gördü. Kendisini iyi anne olduğunu sanıyordu tüm bunları yaparken. Doğru olmadığını anladığında aslında kendi egosunu beslediğini kabul etti acı da olsa.
Gerçekten sevince ona farklı bedel ödemesi ve ödetmesi gerektiğini anlamıştı.
Şimdi zarardan geri dönmek için sabırla yavrusu uçabilsin diye yuvadan atan anne kuş gibi onu uçurmaya çalışıyordu.
Ne güzel anlatılmış gerçek sevgi içindeki yanılgı insan yaptığı yanlışı..
YanıtlaSilEmeğinize sağlık 🌺
İnsan yetiştirmek zor bir zanaat, DTÖ en güzel yanı süreç boyunca izlenimlediğim eksik kalmış tamamlanamamış bende bişi eksik denen yerleri toparlayabiliyorsunuz. Hangi arkadaşıma önerdi isem bana çok dua etti.
YanıtlaSilBir anne iseniz gidin, bir baba iseniz gidin, evleneceksiniz gidin, bir patronsanız gidin, kalabalıkları bir topluluğa çeviren ve aynı hedefi olan insanları hedeflerine ulaşma stratejilerini çok anlaşılır, uygulanabilir ölçülerle veren bir eğitim diyebilirim.
YanıtlaSilEğitime geldiğimde benim içinde bana doğru yönü gösteren birde bana zıddını gösteren iki farklı kumanda vardı, ben hedeflerim için ikisini aynı yönde lehime kullanmayı, sebep denen şeyin aslında ne olduğunu anladım...
YanıtlaSilMinik tohum gerçek ihtiyaçları karşılanınca nasıl ki zamanla çiçek açıyor, bizlerde sahte sevgi tuzağına düşmeden, gerçek ihtiyaçlarımızın farkında olup doğru noktalara bedel ödeyerek zamanla yeşerip çiçek aşacağız. İnşallah. Teşekkür ederiz, faydalı makale için..
YanıtlaSilGerçekten seven sevdiğinin iyiliği için onun rahatını bozuyormuş meğer... Bizse tam tersini zannederdim... Doğrusu insan çok yanılan bir varlık...
YanıtlaSilEğitimde en etkilendiğim, beni derinden sarsıp kendime getiren gerçeklerden biriydi. Anneliğin gerçeği...
YanıtlaSilBir kelebeğin bile kozasından kendi çabasıyla çıkması gerekiyor ki kanatları güçlensin, hayata tutunabilsin, uçabilsin... Bana bu öyküyü hatırlattı yazdıklarınız, teşekkürler.
YanıtlaSilAh biz anneler ve doğru bildiğimiz yanlışlar. Ama yinede bir yerde farkedip geri adım atabilme fırsatı var neyseki 😊
YanıtlaSilYetiştirmek ile büyütmek aynı şey değil. Doğan her türlü büyüyor oysa evlat yuvadan uçana kadar yetiştirilmek üzere ebeveynlerine emanet edilmiştir. Rahatça uçabilsin hayatta zorlansa da ayakta durabilsin diye...
YanıtlaSilÇalışmayan üretmeyen her da her şeyden şikayet eden en ufak bir baskıda vazgeçen doğru düzgün hedefi olmayan teşekkür etmeyen sürekli tüketim halinde olan tüketimde çok marifetli ama üretimde çok marifetsiz olan, kendisi bir şeyleri çabalayarak ulaşmaktan ziyade başkalarından bekleyen ihtiyaçları karşılanmadığı zamanda terör estiren... Bu çocuklar kimin eseri? anne şevketi ile koruyup kollayan ben çektim onlar çekmesin diyen anneler, benim çocuğumun ne eksiği var benimkinde de olsun diyen anneler. Evladını yarınlar için besleyen ama yarınlar için hazırlamayan anneler, sorumluluk vermeyen anneler ve kendi hayatının bile sorumluluğunu almayan gençler... Ve böyle bireylerden oluşan bir toplum ne kadar mutlu olur soru işareti ne kadar başarılı olur? Buradaki soruların cevabı için deneysel öğreti eğitimlerine Çok teşekkürler.
YanıtlaSilKadın olmak ve anne olmak arasında fark var.. Anne ve anne arasında da fark var.. Ne mutlu gerçek anneliğin ne olduğunu bilen ve evlatlarını yetiştirebilen kadınlara, annelere..
YanıtlaSilFarkındalığı yüksek bir yazı olmuş. İyi ki kalemleriniz yazıyor 🌸
Her insan içinde onlarca potansiyeli ile geliyor dünyaya. Anne babası ya onu açığa çıkarmasına destek oluyor ya da üzerini örtüp tembelleştiriyor, nankörleştiriyor. Ne kadar doğru teşekkürler çok etkili bir yazı
YanıtlaSilNe kadar doğru
Her insan içinde onlarca potansiyeli ile geliyor dünyaya. Anne babası ya onu açığa çıkarmasına destek oluyor ya da üzerini örtüp tembelleştiriyor, nankörleştiriyor. Güzel bir çalışma olmuş teşekkürler
YanıtlaSilGüzel bir çalışma
Büyütmek ve yetiştirmek farklı şeyler olduğunu bilmek çok önemli. Ellerinize sağlık
YanıtlaSil🥰🙏😣
YanıtlaSilne geliyorsa başımıza iyi niyetimizden geliyor.. henüz anne değilim ama çevremizdeki insanlarla ilişkimiz de de çok benzer.. problemin kişinin kendisi olması çok üzücü aslında. ama problem nerdeyse çözüm de orada. bu da insana ümit veriyor.. uzaklarda aramamak lazım. yeter ki fark edelim, durumu değiştirmek isteyelim.. yazı çok güzeldi çok teşekkür ederiiiz :)
YanıtlaSilAnne olmak zor iş. Ayarını bilmeyince iki tarafda acı yaşıyor. Çok faydalı bir yazı her anne bunları bilmeli..
YanıtlaSil
YanıtlaSil👏👏👏👏👏
Gerçekten sevince bedellerini almıyor insan. Gerçek sevgiyi vermek umudu ile.. Elinize emeğinize sağlık
YanıtlaSilBir anne yavrusu için her şeyin en iyisini en güzelini ister. Eğer onun gerçekten yetişmesini istiyorsak, sizin dediğiniz gibi faydalı ve lehine olanı yapmak en doğrusu..zor iş ama...
YanıtlaSilFarkındalıklar için teşekkürler
Sahte sevginin altında yatan nedeni şimdi ögrendim sizden. Meğer o çok fedakâr görünen anneler gayet de kendi egosunu besleyen bencillermiş aslında! Evlat sevgisi adı altında kendilerini tatmin için çabalamışlar...
YanıtlaSil